Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

måndag 15 april 2013

Jag ställer inte upp till provvalet och för omval 2014!

Annelie Enochson lämnar politiken efter nästa val.                        Foto: Eva Janzon

Enochson avgår 2014

När Kristdemokraternas provval i Göteborg i dag inleds saknas ett av de mer kända namnen: Annelie Enochson lämnar politiken efter nästa val.

– Jag står inte med på några listor, bekräftar Annelie Enochson för Världen idag.
Beslutet att inte ställa upp för omval har mognat fram efter förra valet, säger hon, och är ingen nyhet för de närmaste inom partiet.

Annelie Enochson kom in i riksdagen 2000 och kryssades in genom personval vid två val i rad. Senast fick hon 16,4 procent av rösterna i Göteborg, och gick om förstanamnet David Lega.
Hon är utbildad arkitekt, ledamot i trafikutskottet och Kristdemokraternas talesperson i trafikfrågor.
Internt har det vid skilda tillfällen blåst till kring Annelie Enochson, som inte dragit sig för att följa sin egen snarare än partiledningens väg i enskilda frågor.

År 2003 fick hon Alf Svenssons tillåtelse att bedriva kampanj mot euron inför folkomröstningen. Och våren 2010 bidrog hennes röst till att riksdagen med knapp majoritet erkände folkmordet på armenier. Allianspartierna hade då ålagt sina ledamöter att stödja regeringens linje att inte erkänna folkmordet.

Senast förra veckan gick hon emot regeringen och sin partiledning, då hon tillsammans med kollegan Tuve Skånberg motionerade om att personer som genomgår ett könsbyte inte borde få behålla sina gamla könskörtlar och därmed kunna få barn som det kön de lämnat.

Annelie Enochson har också gjort sig känd som stark förordare av svensk sjöfart, och bildade härom veckan ett nätverk inom riksdagen för maritima frågor.

Eva Janzon Världen Idag