Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

tisdag 5 april 2011

Valövervakning i Astana, Kazakstan i helgen!

Kom hem inatt från Astana , Kazakstan där jag övervakade det tidiga presidentvalet i söndags för OSCE PA´s räkning. Vi var 7 stycken från riksdagen som övervakade tillsammans med ca 400 andra valövervakare från olika OSCE länder.På vår valstation som vi var och var med om stängningen och sammanräkningen så fick den sittande presidenten Nursultan Nazerbayev 92 % av rösterna.

Astana blev huvudstad mitten av 1990 talet och fullkomligt exploderar av arkitektoniska skapelser av internationella arkitekter som bland annat Norman Foster. Den översta bilden är Konstskolan, den fjärde bilden är Norman Fosters skapelse och är en gigantisk köpcentrum med playa och swimmingpool längst upp. Allt byggt som ett nomadtält och kallas "Khan Shatyr"


Min mage och den kazanska maten stämde inte överens så jag visar också ett kort från den toalett som fann i en skola i en av stäppbyarna vi besökte när vi valövervakade på söndagen.....
Kontrasterna var stora, Astana är en utopisk stad medan landsbygden är kvar i kolchoshertiden dock hade alla hus på stäppen paraboler...! Märkligt att bo en dag färdas mellan 100 år och ändå inte!