Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

torsdag 3 juni 2010

Del 5 - Bra ledare i DN - måste ni läsa!

Åter en bra artikel om Ship to Gaza jippot....eftersom jag inte lyckas på annat sätt att få den kopierad i min blogg så får jag ta hela artikeln från DN...här kommer den!

Turkiska islamister ser attacken som en seger

Uppdaterat i dag. 12:32. Publicerat i dag. 07:02

Medlemmar av den turkiska islamistorganisationen IHH menar att Israels kapning av konvojen till Gaza blev en propagandaseger för just dem. IHH har varit ledande organisatör och finansiär bakom konvojen.

Allt tydligare framgår att den internationella konvojen till Gaza – Frihetsflottan – som med våld kapades av israelisk militär i måndags, till stora delar har styrts och finansierats av en radikal turkisk islamistorganisation, Insami Yardim Vakfi (IHH, ungefär: Humanitära biståndsstiftelsen). I denna konvoj på sex fartyg – tre små lastfartyg och tre passagerarfartyg – deltog även svenska Ship to Gaza, som inte har med IHH att göra.
IHH:s egna uttalanden tyder på att man hade hoppats på att israelerna skulle låta sig provoceras till okontrollerat övervåld som ledde till dödade och sårade aktivister.


– Vi har blivit berömda. Vi hyser stor tacksamhet mot de israeliska myndigheterna, säger IHH-styrelsemedlemmen Omar Faruk till New York Times.
Samtidigt framkommer i intervjuer och på olika näthemsidor uppgifter om att det internationella männi­skorättsnätverket Free Gaza Movement med medlemmar i över 70 länder numera i hög utsträckning domineras och finansieras av IHH. Det var först när IHH kom med i bilden som man hade råd att köpa större fartyg, bland annat passagerarfärjan ”Mavi Marmara” för cirka 15 miljoner kronor (plus förnödenheter till Gaza för över 80 miljoner). Pengarna till IHH kommer huvudsakligen från religiösa affärsmän i Turkiet, sannolikt också från rika stiftelser i Saudiarabien.
Många vittnesmål och rapporter pekar på att IHH har varit inblandat i en rad aktioner med våldskaraktär som har syftat till att främja militanta sunnimuslimska organisationer. Enligt bland annat en rapport från danska Utrikespolitiska institutet har IHH stöttat radikala islamistiska grupper i länder som Bosnien, Pakistan, Irak och Palestina, däribland Hamas.
– IHH är nära förbundet med Hamas och har en lång historia av stöd till väpnad kamp, inklusive terroristaktioner. Organisationen har också nära band med andra militanta islamistgrupper, exempelvis al-Qaida, hävdar den svenske terrorforskaren Magnus Norell.
Mest belastande för IHH är kanske den franske domaren Jean-Louis Bruguières vittnesmål i en amerikansk domstol 2003 att organisationen spelade en ”central roll” i al-Qaidas misslyckade ”millenniumattentat” mot Los Angeles internationella flygplats 1999.
På turkisk mark är IHH inte minst känt för att polisen vid en razzia häromåret hittade vapen, sprängmedel och instruktioner för bombtillverkning i IHH-högkvarteret i Istanbul.

Hur ser du på Israels aktion mot Gazakonvojen? Hur ser du på initiativet att bryta Israels blockad? Till diskussionen om Gazakonvojen.

Per Jönsson
per.jonsson@dn.se