Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

torsdag 17 mars 2011

Slut med ursäkter för rattfyllerister!

Idag justerade socialutskottet ett betänkande med bland annat min motion om att förbjuda eftersupning. Efter många års motionerande i denna fråga så fattade äntligen socialutskottet det rätta beslutet. Se mitt pressmeddelande nedan.

– Det är bisarrt att rattfyllerister kan hävda att man druckit alkohol efter att ha orsakat en trafikolycka och på så vis slippa påföljd. Riksdagens beslut idag att förbjuda eftersupning gör mig lättad och glad. Vi Kristdemokrater har länge drivit ett förbud mot eftersupning.

Det säger Annelie Enochsson, riksdagens trafikpolitiske talesperson efter att riksdagens socialutskott röstat för att kriminalisera eftersupning.

– Eftersupning som fenomen har vuxit och gjort att bilförare som egentligen genom lagen skulle vara helt förbjudna att sätta sig bakom en ratt, kunnat fortsätta köra omkring. Våra vägar och bilar blir allt säkrare, nu är det hög tid att också bilförarna blir säkra.

– Vi tar det här beslutet 50 år efter att Norge införde regeln där man inte får dricka alkohol 6 timmar efter en trafikolycka. Med tanke på de tragedier som inträffat till följd av rattonykerhet under dessa 50 år, önskar jag att vi kunnat driva igenom detta tidigare, avslutar Annelie Enochson.