Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

torsdag 16 december 2010

Ibland kommer nåt bra även från Aftonbladet!

Hittade denna artikel av Johan Hakelius i Aftonbladet...läs och begrunda!

Gotlänningarna har skäl att hämnas på Danmark

Gotland har flest tonårsaborter i landet, låga gatupriser på hasch och är, näst Jämtland, det län där den lägsta andelen unga fortsätter till högskolan. Vems fel är det?

Kanske danskarnas.

Valdemar Atterdag brandskattade Visby 1361. Dessförinnan hade han slagit ihjäl 1 800 gutar. Denna kränkning och skriande oförrätt har aldrig gottgjorts. Är det konstigt att gotlänningarna påverkas negativt av detta ouppklarade, koloniala trauma?

Så skulle man kunna resonera. Man skulle inte tas på allvar. Men man skulle kunna resonera så.
Den politiska ideologi som drev lördagens knallhatt resonerar på just det sättet. Med stöd av diverse intellektuella målas en historia upp av att allt elände i muslimska länder är västs fel, med början i korstågen. I den mån inhemska makthavare bär skuld, gör de det i egenskap av västvärldens nickedockor.

Man kan invända att om danskarna denna dag cirklade över Visby i stridshelikoptrar och sköt prick på civila, skulle det finnas skäl för gutar att vara förbannade. Det är sant. Men krigen i Afghanistan och Irak började inte med att amerikanerna till varje pris ville ta livet av landens invånare. De började med att makthavare i dessa länder ville ta livet av västerlänningar.
Vilket för oss tillbaka till huvudspåret.

Det som driver bombande islamister är något ytterst modernt: en självömkande känsla av att vara kränkta. Det bästa svaret de kan hitta på sina länders oförmåga att förvalta sitt kulturella arv, är att straffa de som lyckats bättre. Det handlar inte om tro. Det finns otaliga muslimer som är del av kulturell, teknisk och annan utveckling. Men de är det i västvärlden, eller vid västinfluerade institutioner.

Sedan i lördags har många påpekat att vi inte får dra alla muslimer över en kam. Självklart. Men bombmannen var också sjukgymnast. Ingen har påpekat att vi inte ska dra alla sjukgymnaster över en kam. Varför?

Skälet är inte bara en puttrande "islamofobi". Skälet är också att det inte finns organiserad terrorism baserad på fysioterapi, men att det faktiskt finns organiserad terrorism som åberopar islam. Dess grogrund är inte tron, utan en spridd, självömkande offeridentitet, som ger väst skulden för allt elände. Så länge den föreställningen lever kommer det vara lättare att producera terrorister än utveckling i muslimska länder.