Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

tisdag 25 oktober 2011

Valet i Tunisen är över för denna gång!I söndags var jag i Tunis och övervakade valet med en estonisk och en finsk parlamentsledamot. Vi var i ett område som anses fattigt och besökte cirka 15 vallokaler.Det var inget att anmärka på hur de skötte valet inne i de olika vallokalerna.Valförättarna gjorde verkligen det bästa i att följa de regler och förordningar som fanns och vinnlade sig om att allt skulle gå korrekt till. Det gick oerhört långsam inne i vallokalerna eftersom alla skulle skriva sin signatur i registeringsboken, få sitt vänstra långfinger doppat i bläck och få valsedeln som var stor som en handduk i formatet. Det var 80 stycken partier på listan med namn och symbol så att även analfabeter skulle kunna markera sitt alternativ.
Köerna utanför blev timlånga, men ändå inte många som klagade.

Vi var kvar i en vallokal vid sammanräkningen tills klockan 23.30 och då var 25% av rösterna räknande....tog oerhört låååång tid. Men vi kunde ändå anna varåt resultat
lutade. Vår vallokal visade att Al Nadha fått ca 45% av rösterna. Det var det partiet som var mest välorganiserade, haft mest pengar för att kunna åka runt med bilar och megafoner på taket och oxå hade observatörer i alla vallokaler.

Jag hörde med tunisiska bekanta om Al Nadha och de utryckte en oro över att detta starkt islamistiska parti skulle få ett stort inflytande nu när konstitutionen skall skrivas. Al Nadha kan innebära att de rättighter som kvinnor och andra religiösa grupper nu fått åter kan inskränkas.

Jag hoppas för Tunisens befolkning skull att de andra partierna kan dra i en annan riktning och att utvecklingen fortsätter i den positiva riktning som revolutionen innebar av frihet för tanke, åsikt, religion och möte.

Läs vad jag säger om valet på YOUTUBE här
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Wz4eUDg8RJ8