Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

torsdag 7 oktober 2010

Rebiya Kadeer på Sverigebesök - svenska översättningen klar!


Idag var Rebiya Kadeer på besök i riksdagen och vi åt lunch tillsammans. Hon är en otrolig stark liten kvinna med stor kärlek och mjukhet . Hon är ledare för den uiguriska folkgruppen på 11 miljoner. Hennes självbiografi om "The Dragon Fighter av Alexandra Cavelius kom ut sommaren 2009 . Nu är den översatt på svenska av Matilda Narin och släpps idag på Narin förlag.

Lite bakgrundsfakta om Rebiya Kadeer:

¤ Vi träffades första ggr i juni 2005 och då var hon nyligen frisläppt från de kinesiska fängelset där hon tillbringade nästan 6 år varav 2 år i en isoleringscell utan att få tala, skriva , läsa eller träffa någon människa.

¤ Sedan har Rebya Kadeer besökt Sverige två ggr till 2008 och 2009 och jag är så glad över de banden som finns mellan svenska folket och det uiguriska folket.

¤ Uigurerna är en folkgrupp på cirka 11 miljoner och Rebiya är kallad Uigurernas moder för sin kamp mot de kinesiska myndigheternas grova övergrepp på denna minoritetsgrupp.

¤ 2004 fick Rebiya Raftopriset som är ett människorättspris som delas ut i Norge. Hon är nominerad till Nobels fredspris ett antal ggr och även till Right Livelhood priset.

¤ Rebiya är 11 barns mor och just nu sitter två av hennes söner i kinesiska fängelser för brottet att de är Rebiyas barn.

¤ Rebiya har en märklig historia som innebär att hon var en framgångsrik affärskvinna , räknad som en av de rikaste kvinnorna i Kina, byggt upp sin förmögenhet på klädförsäljning och export, suttit i Det kinesiska folkets konsultation – ett slags nationellt forum, varit Kinas representant i kvinnokonferensen i Beijing 1995.

¤ Rebiya lyftes på kvinnokonferensen fram som ett exempel på en vällyckad kvinnlig entreprenör och en slags modell för vad en kvinna från en av Kinas många minoritetsfolk kan uppnå.

¤ Men hennes man som var en frispråkig journalist i en uiguriskspråklig tidning måste 1996 fly till USA då Kina rensade ut all opposition.

¤ Detta medförde att Rebiya blev utkastad ur forumet men hon började nu istället använda sin position och förmögenhet genom att starta språkskolor för uiguriska barn och undervisa muslimska kvinnor hur man bedriver affärer, startade nåt som kom att kallas för ” De tusen mödrarnas rörelse” – en fredlig handelsorganisation som blev förbjudet av myndigheterna. Hon hjälpte uiguriska ungdomar med missbruksproblem och kämpade för att uigurerna själva skulle få förvalta Xinjiang naturrikedomar.

¤ Den uiguriska minoriteten upplevde att kinesiska myndigheter översvämmade den olje och gasrika provinsen med etniska kineser. Samtidigt som uigurerna blev utsatta för övergrepp, mord och politiska motiverade arresteringar.

¤ 1999 fick Rebiya nog – hon hade sänt flera brev till de kinesiska kommunistledarna där hon påpekade förhållanden som hennes folk levde under men utan att något skedde. Hon träffade då några amerikanska kongressledamöter för att visa dem några tidningsurklipp från kinesiska tidningar – utanför hotellet blev hon arresterad och blev dömd till 8 års fängelse – 5 och ett halvt år av dem fick hon avtjäna innan hon utvisades till USA 2005.

¤ Sedan juni 2006 är Rebiya Kadeer ordförande för exilorganistaionen Worls Uighur Congress, som bildades 2004 för att samla olika exilgrupper.