Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

fredag 1 oktober 2010

Gräsrotsengagemang premieras i Right Livelihood

En av de tidigare pristagarna tillsammans med SÄRLA representanterna Annelie Enochson och Eva Johnsson

Igår hade SÄRLA lunch i riksdagen med Right Livelihoods VD Ole von Uexkull och juryn medlemmen Marianne Andersson. Tidigare under dagen hade det varit en presskonferens då årets pristagare presenterades. SÄRLA är styrelsen i riksdagen som är med och delar ut priset i riksdagen och där jag är en av medlemmarna. En av årets pristagare var Nnimmo Bassey från Nigeria som fick priset "för att ha avslöjat oljeproduktionens fruktansvärda ekologiska och mänskliga konsekvenser och för sitt inspirerande arbete för att stärka miljörörelsen i Nigeria och globalt".
Den andre pristagaren är biskop Erwin Kräutler , tysk boende i Brasilien, och som fick priset med följande motivering" för sin livslånga insats för ursprungsbefolkningens mänskliga och ekologiska rättigheter och för sina enträgna ansträngningar att rädda Amazonas skogar".
Två organisationer fick oxå priset på 50.000 euro vardera och det var SAPPROS i Nepal med Shrikrishna Upadhyay i spetesen. Motiveringen till deras pris lyder " för att under många år visat på kraften i en mobilisering av lokala samhällen mot fattigdomens många orsaker, även under hot av politiskt våld och instabilitet".
Organisationen PHYSICIANAS FOR HUMAN RIGHTS från Israel fick priset " för sin outröttliga kamp för allas rätt till hälsa i Israel och Palestina"
Det är så intressant och roligt att få vara en del i att detta pris delas ut i riksdagen varje år...i år blir det prisutedelning måndagen den 6 december i Andra Kammarsalen.