Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

torsdag 17 februari 2011

Förra helgen var det Svenska Rally och trafikkaos i snöoväder - vad blir det denna helg?


Pressmeddelande förra veckan...men lika aktuell denna vecka....

Lastbilskaoset måste bort

– En snöstorm senare och vi har igenkorkade motorvägar fyllda med lastbilar som saknar däck för vädret. I brist på krav för vinterdäck till tung trafik får vi en ohållbar trafiksituation. Jag är beredd att ansluta mig till MHF´s krav på körförbud för yrkestrafiken vid klass 2-varning av vädret.

Det säger Annelie Enochsson, kristdemokratisk riksdagsledamot, efter klass 2-stormen som drog över Sverige under torsdagsdygnet ( förra veckan) med ymnigt snöfall och drivbildning som följd. Tung trafik på väg omfattas inte av något krav om vinterdäck. Annelie Enochson befinner sig i värmlandsskogarna på Svenska Rallyt tillsammans med 3000 åskådare som på olika sätt tar sig till evanemang kopplade till rallyt. Logistiken försvåras av problemen med tung trafik som blockerar vägar då framkomligheten brister.
– Sverige är ett land med återkommande svårt vinterväglag. Både inhemsk såväl som utländsk tung trafik måste lära sig respektera detta. En utökad kontroll vid våra gränser skulle betyda mycket för säkerheten. Idag kommer långväga trafik med näst intill blanka däck från utgångspunkter i helt andra klimatzoner. Resultatet när dessa inte stoppas blir Bambiscener på de isiga vägarna.
– Många tar ansvar, saktar ner och tar sig fram på adekvata däck. Sen finns det andra som bara brassar på. Det räcker med ett sådant sladdande fordon så har vi sedan proppar eller olyckor, avslutar Annelie Enochson.