Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

fredag 25 februari 2011

Byt ut SJ´s styrelse!

Pressmeddelande
Stockholm den 25 februari 2011


Byt ut SJ:s styrelse

- Jag uppmanar regeringen att byta ut SJ:s styrelse med ordföranden Ulf Adelsohn i spetsen. Det är dags att utkräva ansvar för de senaste två vintrarnas tågkaos.

Det säger Annelie Enochson, kristdemokratisk riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson.

- Det är inte rimligt att landets viktigaste tåglinjer ska sättas ur spel varje gång termometern kryper ner till minus 17-18 grader, högst normala temperaturer i vårt land vintertid.

- SJ har inte tagit hänsyn till det svenska klimatet vid inköp av lok och vagnar. Man har inte heller tagit ansvar för avisning i tillräcklig grad, vilket är den främsta orsaken till problem med växlarna.

- SJ är inte ensamt ansvarig för järnvägstrafiken i Sverige. Däremot är det SJ som resenären har en relation till, därför kan man ställa krav på att bolaget lever upp till de utfästelser som man gör gentemot resenärerna. Företaget har ansvaret för att det är en balans i de utfästelser man gör och de förutsättningar för verksamheten som man bedömer föreligger. Det är inte okej att gång på gång försäkra att man ska klara något som man inte klarar.

- Inte heller sådant som rimligtvis kunnat åtgärdas på kort sikt, exempelvis den undermåliga informationen i samband med förseningar och inställda tåg, har fungerat. Däremot har SJ satsat på att trycka storstilade bortförklaringar i sin egen tidning.

- Nu är det dags att SJ:s ägare, det vill säga staten, tar sitt ansvar genom att byta ut SJ:s styrelse, säger Annelie Enochson.För mer information:

Annelie Enochson
Riksdagsledamot
Tel: 08-786 44 20
Mobil: 0706-55 06 50

Martin Wisell
Politiskt sakkunnig
Tel: 08-786 66 45
Mobil: 070-938 51 73