Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

tisdag 13 maj 2014

Jesusmanifestationen har inte tillräcklig dignitet enligt SL för att motivera flaggning på deras fordon.

Svenska Evangeliska Alliansen skrev ett brev till SL och att de bör flagga på Jesumanifestationen som är i Stockholm nu på lördag....men svaret blev nej...se SEA´s pressmeddelande nedan.


 
-      Stockholms läns landsting avser inte delta i Jesusmanifestationen. Arrangemanget är inte heller av en sådan dignitet att det motiverar de förhållandevis höga kostnader som en flaggning medför.
 
Det skriver SL:s VD Anders Lindström i ett svar på Svenska Evangeliska Alliansens förfrågan om att pryda SL:s bussar med flaggor under Jesusmanifestationen den 17 maj.

Sedan 2008 har SL använt sig av regnbågsflaggor på sina bussar under Pridefestivalen med motiveringen att visa att alla har lika värde och är välkomna då hbtq-personer är en utsatt grupp. Utifrån samma motivering skickade SEA en förfrågan till SL då kristna är världens mest förföljda grupp varav många väljer att delta i Jesusmanifestationen.
 
Enligt SL:s VD Anders Lindström har Jesusmanifestationen dock inte tillräcklig ”dignitet” för att motivera flaggning. ”SL:s bussar för av tradition svenska flaggor vid allmänna flaggdagar. Dessutom, genom ett särskilt beslut, flaggas det med regnbågsflaggor på innerstadsbussarna i samband med Pride-festivalen, en festival som Stockholms läns landsting aktivt deltar i. Det förekommer frekvent olika manifestationer och högtidsdagar som respektive arrangör vill uppmärksamma till exempel genom flaggning i kollektivtrafiken. Vi intar en restriktiv hållning vad avser ytterligare flaggtillfällen så att, förutom kostnadsaspekten, inte den särskilda feststämning som flaggningen syftar till ersätts av att flaggor blir ’vardag’,” heter det i brevet.
 
SEA:s generalsekreterare Stefan Gustavsson menar att svaret från Anders Lindström väcker en rad frågor:
 
-      Att SL bör inta en restriktiv linje vid flaggning är självklart. Men vad är det som gör att Jesusmanifestationen har lägre dignitet än exempelvis Pridefestivalen? Har det att göra med att hbtq-frågor har större dignitet i vår kultur än religionsförföljelse? Om det gäller människors lika värde kan man inte ställa grupp mot grupp. Förföljelse av hbtq-personer respektive kristna måste uppmärksammas med samma allvar.
 
-      Regnbågsflaggningen motiveras utifrån att visa på allas lika värde då hbtq-personer är en utsatt grupp. Innebär detta att förföljda kristnas lika värde, varav många deltar i Jesusmanifestationen, inte har samma dignitet för Stockholms läns landsting? Under de sex år som SL har flaggat för Pridefestivalen har kristna samtidigt trakasserats för sin tro i 151 länder – många gånger med dödlig utgång – vilket är fler länder än någon annan religiös grupp.
 
-      Vi efterfrågar att ladstinget som en myndighet som relaterar till länets samtliga invånare intar en konsekvent hållning när det gäller livsstils- och livssynsprojekt, avslutar Stefan Gustavsson.
 
För att läsa artikeln på SEA:s hemsida, klicka HÄR
För mer information:
 
Stefan Gustavsson
Generalsekretare, Svenska Evangeliska Alliansen
Mobil: 070-843 31 62

Jacob Rudolfsson
Samordnare, Svenska Evangeliska Alliansen
Mobil: 073-505 22 20