Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

fredag 31 januari 2014

Brist på samvetsömma i Sverige!

I veckan tidning av Hemmets Vän fanns denna ledare som jag gärna vill dela med mig till er som läser min blogg...klarspråk! Läs nedan:


Brist på samvetsfrihet


Ledare Publicerad: 2014-01-30 16:21
I Sverige ska man förhärda sig, ta på sig pansaret och köra på. Sverige är inget land för samvetsömma längre. Om man av samvetsskäl inte kan tänka sig att medverka till eller utföra aborter förlorar man jobbet. Det är i alla fall Ellinor Grimmarks erfarenhet. Hon hade gjort sin praktik på Eksjösjukhuset och var lovad sommarvikariat och fortsatt jobb. Men när hon förklarade att hon inte kunde utföra aborter av samvetsskäl nekade Höglandssjukhusets ledning henne fortsatt praktik och anställning.

Det står nu klart att riksdagens beslut 2013, att sätta sig över Europarådets resolution om samvetsfrihet nu också praktiseras ute i ”verkligheten”. Det väcker frågor på flera olika plan. Vem diskriminerar vem, om samvetsfrihet inte respekteras? Vad skulle hända om samvetsfrihet i denna fråga spillde över på andra frågor exempelvis krav på militärtjänstgöring, att bära vapen eller om Sverige införde dödshjälp?

Att detta är en besvärlig fråga inte bara för riksdagen utan också för det parti som står på kristen värdegrund, Kristdemokraterna, är naturligt. Riksdagsledamoten Annelie Enochson drev förra året tillsammans med barnläkarna Anna Aronsson och Magnus Göransson idén om samvetsklausul inom svensk sjukvård och högskoleutbildning i syfte att införliva samvetsfriheten i grundlagen. Men det gick inte. Hennes egen partistyrelse sa nej. Annelie Enochson ”fattar ingenting” och undrar vem som ska driva dessa frågor om inte Kristdemokraterna gör det, förmodligen bara Sverigedemokraterna.
Samvetsfrihet handlar inte bara om aborter. Det är ingen marginell fråga. Annelie Enochson har rätt, det här handlar om mycket mer. Talar vi om mänskliga fri- och rättigheter måste också samvetsfriheten vägas in. I FN:s deklaration om mänskliga rättigheter heter det att: ”Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet” (artikel 18). Vad menar svenska politiker när man ifrågasätter dessa rättigheter och struntar i deklarationerna man skrivit på?

Om vi töjer på vårt samvete, vad blir kvar då? Och vad kommer sedan? Är det inte just samvetet som gör människan mänsklig, som skiljer henne från djuren? Är det inte just bristen på samvete som orsakat så många krig och våldsamheter människor emellan. Nej, i fråga om liv eller död måste samvetet stå över lagen. Samvetet måste respekteras.

För Ellinor Grimmark har detta fått konsekvenser. Hon har inte bara förlorat jobbet, hon har också bestämt sig för att pröva svensk lagstiftning. David mot Goliat. En enda människa mot en hel stat. Veckan som kommer avgörs utgången. Förhoppningsvis vinner David eller är Sverige inte längre ett land för samvetsömma?

Hemmets vän 30 januari 2014