Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

onsdag 4 december 2013

Dr Denis Mukwege fick Right Livelhood Award i måndags och ...

 
 

.....jag fick äran att presentera honom för publiken. Dr Mukwege är den numera världskända gynekologen som opererat tusentals våldtäktsutsatta kvinnor i östra Kongo. Det är fruktansvärt det som händer i östra Kongo och som pågått i så många år. Dr Mukwege opererade sin första patient 1999 som blivit utsatt för en våldtäkt som ett led i en krigsföring. Sedan dess har antalet eskalerat... .och fortsätter bara att öka!

Våren 2012 besökte jag tillsammans med några andra riksdagsledmöter Panzi sjukhuset och fick med egna ögon se det fantastiska arbetet som Dr Mukwege utför där. Vi fick träffa kvinnorna på rehabiliteringscentret Dorkas och möta barnen som blivít till genom våldtäkter. Trots fruktansvärda historier som gjorde fysiskt ont att höra så var både barn och kvinnor inte helt förstörda utan klarade av sin vardag och mötte oss med jublande sång. Dr Mukwege har gett dessa kvinnor och barn tillbaka självrespekten och människovärdet. Dr Mukwege är inte bara en duktig läkare utan en man med en djup gudstro. Det är denna tro som bär honom genom alla hemskheter han möter i sitt arbete och det är en tro på Gud som ger honom ork att fortsätta.

Dr Mukwege är en av mina hjältar om inte den främste.

Titta på prisutdelningen på videon ......ni kan se min presentation och höra talet av Dr Mukwege efter ca 1.06:40 in i videon.

Läs oxå mera på Kristdemokraternas hemsida.

Ni kan läsa mera om Dr Mukwege i SVD och i Wikipedia