Norge har något att lära Sverige
Angeläget Publicerad: 2013-08-15 16:40Denna sommar kommer vi nog att minnas som en av de finaste, soligaste och varmaste som vi haft på länge. Många av oss har njutit av sol, bad, vänner och kanske gjort någon trevlig utflykt till något av våra grannländer.
Vårt fritidsparadis ligger på den vackra ön Tjärnö vid Kosterfjorden. Här finns allt av salta bad, klippor, lummig skog och härliga promenadstråk. Från Tjärnö är det inte långt till Norge och vi har tillgång till både norsk radio och tv. När jag arbetar i vårt fritidshus hör jag ofta på norsk radio, NRK 1, som ett sällskap. Det som slår mig varje år är den trevliga ton som journalisterna har i denna radiokanal.
Den 9 september i år är det val till Stortinget (Riksdagen i Norge). Därför har det varit en del debatter denna sommar mellan representanter för olika politiska partier. Ofta är det två politiker från två olika partier som möts i debatt kring diverse frågor. De får lägga ut texten länge och väl och får redogöra för vad som är deras mening. Detta utan att stup i kvarten bli avbrutna av en journalist.
Frågorna är hövliga och journalisterna verkar ärligt vilja veta vad som är skillnaden mellan politikernas åsikter och också ge dem god tid att förklara sin ståndpunkt. Det känns så befriande att lyssna på dessa debatter jämfört med våra korta, tuffa och intetsägande debatter i svensk media.
I Norge verkar också de flesta journalister vara äldre, mogna människor som vårdar sitt språk och inte flamsar runt med ständiga skratt eller stort självhävdelsebegär. Norsk radio är också näst intill befriat från svordomar och könsord.
Sveriges Radio däremot verkar mer eller mindre översvämmat av unga journalister med en agenda milsvid från vad klassisk kristen tro oftast står för. Att överträda traditionella normer och gränser hör till vardagen och svordomar och kraftuttryck har blivit allmängods. Vårt grannland i väster har något att lära sin ”storebror” Sverige!
Samtidigt har under denna sommar mycket hänt i Israel och i dess grannländer. EU har gjort två uppmärksammade beslut som berör Israel. Det goda beslutet är att EU äntligen bestämt sig för att terrorstämpla Hizbollahs militära gren. Det kan vara svårt att särskilja den militära/politiska grenen från den sociala, om det överhuvudtaget går. Men det är ett steg i rätt riktning.
Det andra beslutet som EU antog i juni är inte lika positivt och kan innebära framtida problem i kontakterna mellan EU och Israel. EU-direktivet innebär nya riktlinjer för EU:s medlemsstater, vilka i alla framtida avtal med Israel skall ha en klausul om att Västbanken, Golanhöjderna, Gazaremsan och östra Jerusalem inte är en del av Israel och att avtalet därför inte gäller där. Det kan tyckas besynnerligt att EU särskiljer och särskriver in speciella avtal just för Israel och detta när det inte finns något fredsavtal mellan dessa länder/områden och det därför saknas klara gränser. Vidare har många palestinier arbete i israeliska företag på Västbanken. Skall då dessa i framtiden bli arbetslösa för att EU inte vill köpa dessa produkter?
Det kan tyckas att EU skulle lägga mera eller i varje fall lika mycket energi på att få ett slut på kriget i grannlandet Syrien som på att skapa tokiga klausuler för Israel. Proportionerna känns något fel minst sagt. Israeler kan inte heller som vi i Sverige åka på semester till alla sina grannländer. Det råder kaos och krig i flera av dem. Kriget i Syrien eskalerar och nu har också den första svenska medborgaren blivit självmordsmördare i provinsen Homs i Syrien. Mellanöstern kommer allt närmare oss i Sverige.
Detta var några reflektioner från min fritidsö denna sommar!
Annelie Enochson, riksdagsledamot (KD)