Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

söndag 18 mars 2012

Kongo och Rwanda på en vecka! Del 1


Förra veckan som var plenifri var jag och tre andra ledamöter i Kongo och Rwanda. Började i Rwanda några dagar där vi besökte de arbeten som ADEPR, pingskyrkan i Rwanda har. De bedriver ett stort och aktivt arbete med sjukhus, skolor och hälsocenter. Deras samarbetspartner i Sverige är PMU och det är bra att på plats få se att insamlade medel och skattemedel används så effektivt och rätt. Besökte även Memorial Site som är ett museum för att minnas folkmordet 1994. Under tre vårmånader, 100 dagar ,så mördades 1 miljon människor. Helt ofattbart! Mest gripande var att besöka rummen där man mindes alla mördade barn! Vår ADEPR vän hade själv smärtsamt fått uppleva detta fasanfulla folkmord. Hans fru, tre barn, föräldrar och syskon döddades alla. Han var bortrest och kunde som flykting ta sig till Kongo. Men väl där kom senare hutugerillan som flyktingar och fortsatta mördande i flyktinglägrena. Hur kan man överleva sådan fasor med sinnet i behåll? Vår vän svarade...endast Gud kan hjälpa och fått mig att förlåta!
Vi hann även med ett besök i det rwandiska parlamentet där fru talman och hennes två vice talmän tillsammans med ordförande i Utrikesutskottet tog emot oss. Ett intressant möte där man poängterade vikten av att kunna gå vidare som nation, 18 år, efter att detta folkmord skett. De har en demokratisk diktator i president Paul Kagame.Frågan man ställer sig är om Rwanda klarar de demokrati kriterier vi har ställt upp i väst? Eller är tiden för kort efter folkmordet? Faktum kvarstår att efter dessa 18 år så är Rwanda ett fungerande, rent och med afrikanska mått mätt välmående samhälle.
Jag hade förmånen att i mars 2010 besöka Rwanda med den svenska FN föreningen och ett 2,5 timmes långt samtal med president Kagame. Jag minns honom som en man med brinnande engagemang för sitt folk och som ifrågasatte våra frågor om MR. Han svarade bland annat - " Ni i Sverige har levt i fred i 200 år , och har under denna tid kunnat utveckla er demokrati. Men vi i Rwanda hade ett folkmord för bara (då) 16 år sedan och vår främsta uppgift är att ge tillbaka mäniskorna tron på rättvisa och varandra igen. Alla andra frågor får komma senare."
Ja, onekligen kan man se på allting från två olika håll!