Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

måndag 13 februari 2006

Att vara förkyld ger tid till eftertanke!

Har den senaste veckan dragit på mig en rejäl förkylning vilket gjorde att jag var tvungen att ställa in ett efterlängtat besök till Åsele i helgen. Skulle ha varit talare på IOGT - NTO och i KD´s lokalavdelning. Ämnet i IOGT -NTO var "Internationell politik och biståndpolitik" Nykterhetsföreningen i Åsele driver en bio och skulle i helgen visa filmen "Hotell Rwanda". Eftersom jag och min familj arbetat i grannlandet Tanzania som biståndarbetare under flera år så skulle jag berätta om mina erfarenheter därifrån och även allmänt om biståndpolitik.
Men istället blev det att sitta framför brasan hemma och kurera halsen och en skrällande hosta.....

Detta gör att man får tid att fundera över den senaste tidens händelser i världen......och de så kallde Muhammedteckningarna.

De är ju ett faktum att inte minst nidteckningar på judar och deras trosföreträdare figurerat i muslimsk press sedan länge och få i Europa har höjt sina stämmor för att få slut på detta.

Det är därför anmärkningsvärt och mycket oroväckande hur media och politiker runt om i Europa reagerat på det som just nu händer i den muslimska världen när det gäller den hysteriska reaktionen på Muhammedteckningarna som Jyllands-Posten publicerade i september 2005. Enligt uppgift publicerades dessa teckningar i egyptisk press redan i oktober 2005 och då reagerade ingen. Först när valet i Palestina går ur händerna på Fatah och när imaner från Danmark åker runt i den muslimska världen blir det massuppror.

Det är självklart att man skall visa respekt för alla religioner och inte skymfa eller på annat sätt nedvärdera en religion eller ett folk. Det som är förvånande är att man inte reagerat när detta har skett och sker mot judendomen eller kristendomen.
Förbudet att avbilda Muhammed gäller muslimer, inte alla andra! Efter att ha sett de omdiskuterade teckningarna anser jag inte att de är värre än teckningarna på judar som figurerer i muslimsk press. Detta rättfärdiggör dock inte teckningarna på något sätt. De är nidbilder och ansvaret för publiceringen faller på Jyllands-Posten….inte på danska folket eller dess regering!

Man kan fråga sig varför inte EU och dess medlemsländer ställer upp för Danmark när det drabbas av bojkott och dess ambassader skymfas i flera muslimska länder? För mig fullständigt obegripligt…och Laila Freiwalds som bara värnar svenska intressen…?

När den egna ekonomin riskerar att drabbas genom en eventuell bojkott då vågar man inte ställa upp för ett annat medlemsland. Så var det med alla högtravade ord om EU som en union för frihet, tolerans och samarbete! Det finns bara ett ord för detta och det är.…..Ynkligt!