Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

tisdag 30 juni 2015

Närkontakt med svensk sjukvård

Det har varit långa uppehåll i mitt skrivande på denna blogg och jag tänker nu frångå min princip att inte skriva personligt och göra just det...alltså skriva personligt som en förklaring till den ringa aktiviteten på bloggen denna vår och kanske en stund till framöver.

I februari genomgick jag en omfattande bukoperation på Sahlgrenska sjukhuset. I januari upptäcktes en stor tumör på bukspottskörteln. Den var ovanlig stor och mätte 9x13 cm i omfång. Efter en operation med tre duktiga kirurger som tog 9 timmar så lyckades de få ut hela tumören och som visade sig väga 1 (!) kg. I den operationen togs också bort hela tolvfingertarmen, halva bukspottskörteln, 30 % av magsäcken, 3 dm tjocktarm, gallblåsa, gallan och övre magmunnen. Fyra dagar efter den operationen började avföring läcka ut i buken från en av de hopsydda tjocktarmarna och en akutoperation måste göras. Då mådde jag inte bra och var illa däran. De duktiga kirurgerna lyckades sy ihop tarmarna igen och få rent i buken. För att avlasta tarmarna fick jag en stomi som jag nu bär och som beräknas att avlägsnas i september.

Att från en dag ha gått 5 km i snabb takt utan problem till att nästa dag ligga med 14 slangar och kanyler i kroppen och inte kunna röra huvudet var en stor omställning. Min tidigare erfarenhet av svensk sjukvård har inskränkt sig till att föda barn på en BB avdelning. Men jag fick en fantastisk omvårdnad och tillsyn som jag verkligen är tacksam för och som gav mig en vidgad och delvis ny syn på vad svensk sjukvård innebär. Fantastisk personal som gjorde allt vad de kunde för att jag inte skulle ha ont och som samtidigt gav mig mod och inspiration att påbörja min rehabilitering.

När analysen kom från laboratoriet på tumören så visade det sig inte finnas något malignt dvs elakartad cancer och jag behövde inga cellgifter utan var förklarad frisk i och med att de lyckades få ut hela tumören. Jag fylldes av en stor tacksamhet till Gud och alla människor som under flera veckor bett för mig! Det känns som jag har fått Livet tillbaka och denna vår och sommar har aldrig upplevts så fin, så färgsprakande och vacker som i år! Rehabiliteringen kommer dock att ta tid , minst ett år säger läkarna.

Att skriva på denna blogg har inte haft någon prioritet utan det verkliga Livet har gått före....tror Ni alla förstår detta.

Önskar Er som läser detta en riktig fin sommar och njut av allt det vackra som vår Skapare har gett oss !

Kram från Annelie