Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

tisdag 30 augusti 2011

Sommarreflektioner 1- Utöya


Jag har under större delen av sommaren varit på sagoön Tjärnö som ligger nära norska gränsen i Kosterarkipelagen.Vädret har varit fantastiskt, vattnet varmt och makrill i havet - vad mera kan man begära?

Eftersom vi ligger så nära gränsen till Norge så är det lättare för mig att ta in norsk radio än svensk så jag brukar på somrarna lyssna på norsk nyhetsrapportering.

Det som slår mig varje sommar är hur trevliga journalisterna är i NRK P2 som är den kanalen jag lyssnar mest på. Journalisterna är lyssnande, medkännande, ivriga att vara korrekta och allmänt mänskliga. Här finns inga som har Janne Josefsson som sin förebild och det märks.

Den 22 juli lyssnade jag som vanligt på NRK när jag fick höra om det fruktansvärda bommdådet i regeringsbyggnaden mitt i centrala Oslo. Bestörtningen var stor och jag undrarde om detta oxå skulle drabba våra regeringsbyggnader...och man undrade vem eller vilka kunde ligger bakom denna bomb och varför skedde detta?

Efter bara några timmar kom nyhetsrapporteringen från norska radion om att det pågick skjutningar på socialdemokraternas sommaläger på ön Utöya , norr om Oslo och nära Drammen.

Sedan följde en oro när man ringde norska vänner som bor i Drammen eller är sommarboende på Tjärnö för att kolla att allt var ok med dem och deras familjer.

Eftersom vi inte har TV på Tjärnö så var nyhetsrapporteringen från den norska radion viktig. När terroristen och massmördaren Anders Beiring Brevik var infångad och omfattningen av hans illdåd mer och mer kom i dagen så kändes det fruktansvärt och orden räckte inte till för att beskriva denna ondska.

Nyhetsrapporteringen från Norge har hela tiden varit saklig ,respektfull och klok. Statministern Jens Stoltenberg var i radion på en presskonferens ganska snart efter bombdådet och förekom flera ggr efter detta för att mana det norska folket till att visa varandra kärlek och omtanke i denna stora tragedi som är den värsta som drabbat Norge sedan andra världskriget.

Inte en gång har jag hört de norska journalisterna problematisera att Anders Beiring Brevik skulle vara kristen fundamentalist eller ens nämna honom som sådan. Konsekvent har de nämnt Anders Brevik som terroristen, högerextremisten , islamhataren och massmördaren. Alla dessa benämningar är relevanta och stämmer.

Men hur rapporterar då de svenska journalisterna? Jo, där är deras fokus att han är en kristen fundamentalist...? Detta fokus blir så stort att den kristna dagstidningen Dagen ägnar ett helt uppslag för att motbevisa att han inte är en kristen fundamentalist.

Terroristen Anders Brevik har i sitt manifest skrivet att han är kristen som enligt norska journalister tolkas som terroristen Anders Breivik beskrivning för att markera hans avståndstagande till islam och den invandring som skett av muslimer till Norge.

Som vanligt när det gäller svenska journalister så söker man enkla lösningar, snabba svar och politiskt korrekta uppslag.