Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

måndag 27 maj 2013

Grattis till alla mammor - men alla kan inte fira!

I gårdagens GT hade jag denna artikel inne...läs den här i GT eller nedan .

Läs oxå denna artikel i Göteborgs - Posten som handlar om bortrövade barnen

Grattis till mammorna - men alla kan inte fira

I dag är det mors dag. En dag att verkligen fira! Alla ni fantastiska mammor som ger av er själva för att fostra era barn i kärlek – ett stort grattis till er!
På den här dagen vill jag särskilt sända en tanke till alla de mödrar som av någon anledning är berövade möjligheten till att vara tillsammans med sitt barn. På nattduksbordet ligger just nu den skakande berättelsen "Rädda Baby Thor" av Mia Danielsson.
Det är en sorglig historia om ett bortrövat barn, och en angelägen påminnelse om alla som känner en särskild smärta just i dag.
Varje år rycks barn ur den tillvaro de är trygga i och förs ut ur hemlandet. De tvingas klippa banden med hela den tillvaro de haft i sin vardag, och finner sig själva fast i ett främmande land. Det är något av det mest traumatiska som kan drabba ett barn och en familj. Det handlar dels om vårdnadstvister, men också om situationer i fruktansvärda utnyttjanden.
I vår tid är internationella förhållanden och äktenskap mycket vanliga. Kärleken känner inga gränser, men i EU inträffar varje år ungefär 1 000 000 skilsmässor - och 13 procent av dessa är internationella.
Tyvärr får de här familjeproblemen också internationella proportioner, och samhället behöver agera för att värna barnens rätt till en trygg uppväxt. Även våra små medborgares rättigheter måste skyddas.
Jag har i flera år motionerat i riksdagen för en skärpning av brottsrubriceringen i samband med att ett barn olovligen förs bort. Att föra ett barn till annat land utan bägge föräldrars medgivande måste börja ses som kidnappning och ska därför betraktas som ett grovt brott.
För den som är mamma vill jag särskilt påminna om den här dagen. Fira den! Men kom också ihåg dem som inte förmår fira, utan förtvivlat letar efter sina försvunna barn.

Annelie Enochson
Riksdagsledamot (KD), Göteborg.