Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

måndag 3 maj 2010

Frige Dawit Isak ...annars dra in biståndet till Eritrea!


Idag var det åter en manifestation för yttrandefriheten och för att frige Dawit Isak vid Kopparmärra i Göteborg....jag talade och nedan ser du mitt tal.

"Åter samlas vi för att manifestera vårt stöd till Dawit Isak och hans familj . Det har åter gått ett år av Dawit Isaks liv som han har tillbringat i fängelse, långt borta från familj, släkt och vänner. Ett år när Dawits barn blivit ett år äldre, ett år där omvälvande världshändelser hänt, ett år när alla vi som står här har andats frihetens luft och är nu fulla av förväntan inför den
våren och sommaren.

Under detta år har Dawit suttit i fängelse, i det fruktade och ökända fängelset Era Ero ute i Eritreas öken. Ett fängelse som vi detta år fått information inifrån genom den avhoppade fångvaktaren Eyob Bahta Habtemariam. Ett fängelse som ingen kan fly från och där fångar aldrig får någon förklaring till varför dom är fängslade. Fångar som aldrig blir förhörda men som inget hellre vill än dö. Ett fängelse där även fångvaktarna upplever att de är fångar. Eyob Bahta skildrar fängelset som ett bottenlöst helvete därför att tillvaron där syftar till att långsamt ta livet av fångarna.

I detta fängelse sitter svensken Dawit Isak.

Vi har i tidningar, i riksdagen, i tal påtalat det orimliga och hemska att Dawit Isak nu suttit i fängelse i 3144 dagar för att han använde sin rättighet som människa - nämligen att yttra sig mot orättfärdigheter som skett och sker i hans födelseland Eritrea.

Runt om i världen höjs röster för att Dawit Isak skall friges……. men den eritreanska makthavarna är tysta och lyssnar inte på vad världens ledare säger.

Men money talks även för eritreanska ledare.

Därför måste det svenska biståndet till Eritrea stoppas och även biståndet från EU eftersom Dawit Isak även är EU medborgare.

Vi som riksdagsledamöter kommer att fortsätta att ligga på vår regeringoch vi hoppas att flera länders parlamentsledamöter gör likadant.

Min önskan och förhoppning är att detta år, 2010, kommer att vara det året när Dawit Isak åter får andas frihetens luft och återförenas med sin familj."