Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

lördag 8 november 2008

Valdagen den 4 november i USA - Obama vald till ny president!

Det här är ju gamla nyheter för er som läser min blogg. Men att vara en internationell valövervakare för OSCE PA i USA var inte som andra valövervakningar jag varit med om. Det var ingen transparans i valet och det var ringa valhemlighet. Vi hade stora besvär att få tillträde till vallokalerna. Sammanräkningen var otydlig och inte greppbar. Hela valprocessen var genom tekniserad. Valblanketten bestod av fyra A4 sidor med massor av val till olika poster, sex stycken folkomröstningsfrågor mm. De vi frågade i kön om de visste hur det skulle svara på alla dessa frågor eller om de visste vilka val de skulle göra så var de flesta ovetande. Det verkade som de flesta bara skulle rösta på den presidentkandidat de vill skulle vinna och inget annat.

Sagt allt detta så var det ändå historiskt att få vara med på detta val och fira segern på Fort Lauderdales valvaka för demokraterna. Svarta kvinnor omkring mig började gråta och kramas när Obama fick över 270 elektorer och det stod klart att han skulle vinna.

Läs min intervju i EKOT nedan http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2421696

22:00 tisdag 4 november 2008
Observatörer släpps inte in i vallokalerna.
Den kristdemokratisiska riksdagsledamoten Annelie Enochson är i Fort Lauderdale i Florida på uppdrag av OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Trots löften om full tillgång från en Floridas kongressledamöter har hon och hennes kollegor vägrats tillträde i två av fem vallokaler.
Anneli Enochson, valobservatörer
– Vi fick reda på detta i går att det finns en lag här som säger att man inte får lov att komma in. Men lagen är så luddigt skriven att det är upp till varje vallokal att ge tillåtelse eller inte. Av fem vallokaler som vi besökt under förmiddagen har vi lyckats komma in på tre. På två har vi blivit direkt utkörda på, och vid en sa de att de skulle kalla på polisen om vi försökte, säger Anneli Enochson.
Så sent som lördags lovade kongressledamoten Alcee Hastings, Anneli Enochson och hennes kollegor att det inte skulle vara några problem att ta sig in i vallokalerna. Men ändå har hon, och även andra internationella valobservatörer varit starkt ifrågasatta.
Och i de vallokaler hon har kommit in har Annelie Enochson sett många saker hon är kritisk mot.
– Här är valbåsen så små att vem som helst kan stå och hänga över och de står och hänger över varandra. Hade detta varit i länder i Östeuropa så hade vi sagt att det här verkligen är ett dåligt val, säger hon.
Hur ska du gå vidare med det här sedan?
– Vi som har varit ute här i dag är alla lika upprörda. Vi kommer att skriva en rapport och tala om hur vi upplever den här valövervakningen.