Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

lördag 26 april 2014

Försoning med Hamas omöjligt!

I gårdagens SVD hade Per Gudmundsson åter en lysande ledare som handlade om "fredsavtalet" mellan PLO och Hamas.

Läs den nedan:

"Sent på onsdagen deklarerade Fatah och Hamas att de efter sju års splittring har slutit ett samarbetsavtal. Parterna ska bilda en samlingsregering, som ska styra både Västbanken och Gaza, och därefter ska de genomföra allmänna val både till parlamentet och presidentämbetet, lovar de.
Förvisso finns det anledning att hålla val. Palestinierna tenderar annars att skjuta upp valen. I Gaza har Hamas närmast infört devisen en man, en röst, en gång.
Men det finns få anledningar att tro att det rör sig om någon riktig fred mellan palestinierna. Utspelet kommer bara veckor innan deadline för förhandlingarna med Israel, och ett hot om samarbete med Hamas lär snarare vara ett påtryckningsmedel mot Israel än ett tecken på försoning.
Palestiniernas president Mahmoud Abbas behöver något nytt att pressa israelerna med. Tidigare har han – utan resultat – hotat med att lägga ner hela Palestinska myndigheten, till exempel. Men det betyder inte att samarbetet kommer att bli verklighet. Fatah och Hamas har vid ett flertal tillfällen skakat hand med varandra, vilket dock aldrig gett några effekter. Onsdagens samarbetsavtal syftar till att implementera överenskommelser från Kairo 2011 och Doha 2012.
Försoning mellan Fatah och Hamas är heller inte önskvärt för omvärlden, som läget är i dag.
Sedan Hamas kuppartat tog makten över Gaza 2007 och förpassade Fatah till Västbanken har Israel stått under konstant raketbeskjutning. Bara hittills i år har långt över 100 raketer slagit ner i södra Israel.
Raketerna skjuts inte mot militära mål, utan regnar urskillningslöst över den israeliska civilbefolkningen. En stor del av beskjutningen i år kommer från organisationen Islamiska Jihad, men det är likväl Hamas ansvar att stoppa attackerna. Hamas uppvisar inga som helst ambitioner att göra detta.
Hamas, som bildades 1987 av den palestinska grenen av Muslimska Brödraskapet, har aldrig erkänt staten Israel. Tvärtom grundades organisationen med det uttalade syftet att utplåna Israel. Inget tyder heller på att Hamas kommer att lägga ner vapnen under överskådlig tid.
Om Fatah och Hamas bildar regering tillsammans, som onsdagens samarbetsavtal alltså stipulerar, betyder det att den Palestinska myndigheten i praktiken till stor del utgörs av en terroristorganisation som har ansvar över närmast dagliga attacker riktade mot civila israeler. Detta kan naturligtvis inte Israel acceptera. Inte heller omvärlden lär se på stillatigande.
USA har redan deklarerat att biståndet till Palestinska myndigheten lär påverkas – och inte minst Sverige borde göra samma sak. Sverige är en stor biståndsgivare till palestinierna, och mycket pengar går in i Palestinska myndigheten (via EU).
Sverige kan omöjligen vara del i finansieringen av Hamas våldsapparat.
Någon dag i en oförutsägbar framtid måste palestinierna komma dithän, men ett besked i dag om försoning mellan Fatah och Hamas ger tyvärr mindre anledning till hopp än till förtvivlan.

Per Gudmundsson , ledarskribent SVD"