Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

tisdag 26 januari 2010

Lunch med Knesset medlemmen Zeev Bielski.Maj 2008 på Stora Teatern i Göteborg när jag fick ta emot det stora Jerusalem priset

Idag har jag och medlemmar i Svensk - Israeliska parlamentariska vänskapsföreningen lunchat med Zeev Bielski från partiet Kadima i Israel. Som ni som läser denna blogg vet så är jag en vän av Israel och dessa rätt att finnas som judisk stat. Ikväll kommer det att bli en stor galakväll på Berwaldshallen för Israel där Zeev Bielski kommer att tala, musik kommer Staffan Scheja och Gladys del Pilar att stå för.

Israel har det tufft i media i Sverige och rapporteringen från detta lilla land är nästan enbart negativt. Hur många i Sverige vet om att Israel hade en hjälptrupp på plats i Haiti redan efter 1, 5 dag efter jordskalvet. Ett team på 220 personer med 40läkare och 40 sköterskor, ett supermodernt fältsjukhus, räddningsteam med hundar och en vaktstyrka så att de kunde jobba i fred.

Sjukhuset kan ta emot 500 patienter om dagen och har 90 vårdplatser, operationsrum, röntgen, laboratorium, förlossningsrum, mm. Sjukhusets alla tält sattes upp under natten i ett industriområde nära flygplatsen.

Lördagen den 16 januari togs de första patienterna emot, bland dem en ung kvinna som födde sitt första barn, en pojke som hon ville döpa till ”Israel”. Ambulanserna med skadade från Port-au-Prince hittade fort till detta moderna fältsjukhus och redan under söndagen hade 87 barn opererats.

Har ni läst om detta i svenska tidningarna eller sett detta på svensk TV? Hur långt tid tog det innan några svenska team var på plats ?