Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

onsdag 25 november 2009

Svensk aktion för Gilad Shalit


När jag med kollegor pratade med Röda Korset för att uppmärksamma Gilad Shalit för något år sedan.

Denna artikel fick jag in i tidningen Världen Idag idag.

Svensk aktion för Shalit

Israelen Gilad Shalit tillfångatogs för drygt tre år sedan, den 25 juni 2006, av det palestinska regeringspartiet Hamas, nära gränsen till Gaza. Palestinska styrkor från Hamas militära gren al-Qassam-brigaderna hade tagit sig över gränsen via en tunnel nära Kerem Shalom-övergången i södra Gazaremsan. Under attacken blev två israeliska soldater och två palestinier dödade och fyra andra skadade (inklusive Shalit). Palestiniernas krav var att 400 barn och kvinnor av mer än 9 000 palestinska fångar i israeliska fängelser skulle släppas i utbyte mot Shalit.
Sedan tillfångatagandet har Shalit hållits som gisslan av Hamas på okänd ort. Ingen vet var han är och ingen kan besöka honom eller kontrollera hans hälsotillstånd och övriga omständigheter.
Det enda man vet är att han skadades och chockades vid tillfångatagandet, men att han fortfarande är vid liv.

Shalit tillfångatogs för att han är soldat i den israeliska armén. Han har inte påståtts eller anklagats för att ha begått något brott mot internationell humanitär rätt och inget tyder heller på att Hamas avser föra en process mot Shalit för något krigsbrott. Vidare vägrar Hamas att låta företrädare för Röda korset besöka Shalit.
Tillfångatagandet av Gil­ad Shalit är ett brott mot folkrätten och krigets lagar. Enligt tredje Genèvekonventionen får en kombattant inte straffas för att ha deltagit i stridigheterna, utan endast om han/hon har brutit mot internationell humanitär rätt ska han/hon ställas inför en domstol i en rättvis rättegång och kan därmed hållas som krigsfånge fram till dess.

Vidare föreskriver tredje Genèvekonventionen att alla krigsfångar ska registreras. Familjen har rätt att få veta var krigsfången hålls och har rätt att hålla kontakt genom personliga meddelanden.
Den internationella Röda­korskommittén (International committee of the red cross, ICRC) har enligt samma konvention rätt att besöka krigsfångar och civila internerade.
Kommittén kräver att dess delegater tillåts att träffa alla fångar och internerade som faller inom ICRC:s mandat samt ha tillgång till alla platser där de hålls.
Intervjuer ska hållas avskilt och enskilt och ICRC måste tillåtas att upprepa besöken när de själva bestämmer.

Mot bakgrund av ovanstående brott mot den humanitära rätten och folkrätten har jag i en motion till riksdagen skrivit att jag anser att det är hög tid att vår regering gör allt i sin makt för att förmå Hamas att släppa Gilad Shalit.
Det finns ingen grund för tillfångatagandet. Folkrätten ska följas och fångar ska behandlas i enlighet med de internationella överenskommelser som finns. Detta måste dock göras nu, annars kan det vara för sent att rädda Gilads liv.


http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=6002&Itemid=29