Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

fredag 10 juli 2009

Uigurerna i Kina behöver vård och vattenDe senaste dagarna har vi nåtts av att det är upplopp och oroligheter i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Där bor en förtryck folkgrupp, uigurerna som jag varit engagerad i sedan jag kom in i riksdagen år 2000,och vid ett flertal ggr träffat folkgruppens "moder" Rebeiya Kadeer. Nu har han - kineserna fängslat över 1.400 uigurer och dödat minst 150 stycken. Vid massakern vid Himmelska Fridens Torg 1989 dödades ca 200 stycken. Dessa oroligheter är oroväckande för urbefolkningen uigurerna. Jag har i ett pressmeddelande idag vädjat till Fredrik Reinfeldt som EU - ordförande att se till att de fångna uigurerna får vård och vatten, samt att oberoende hjälporganisationer som Röda Korset får tillträde till fängelserna. Se mitt pressmeddelande nedan.


Pressmeddelande Kristdemokraterna
Stockholm 10 juli 2009

Uiguriska fångar behöver vatten och vård!


Det som just nu sker mot den uiguriska minoritetsbefolkningen i Xinjiangprovinsen i Kina är helt fruktansvärt och liknar massakern på Himmelska Fridens torg. Omvärlden måste reagera och kräva att fångarna behandlas på ett humant sätt.

Det säger Annelie Enochson, riksdagsledamot (KD), och vädjar till statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige som EU:s ordförandeland ska ta sitt ansvar och bistå med skydd och hjälp till de tillfångatagna uigurerna.

– Det våldsamma svaret på demonstrationen i staden Urumqi i den nordvästliga provinsen Xinjiang i söndags har lett till att kinesisk polis enligt deras officiella siffror har gripit 1 434 personer samt att minst 156 människor ska ha dödats och över 800 sårats. Massakern är därmed en av de allvarligaste mot en minoritetsgrupp i Kina på årtionden.

– Det är framförallt vatten, mat och vård som behövs, säger Enochson. Tillräckligt med dricksvatten är livsnödvändigt särskilt i ett ökenklimat och vård behövs av de eventuella benbrott, skallskador eller sår som de gripna kan ha fått i det våldsamma tillslaget. Jag föreslår att EU kräver att de många uiguriska fångarnas situation kollas upp av Röda Korset eller liknande oberoende organisation. Nu har de kinesiska myndigheterna möjlighet att visa att man vill vara en rättstat och att Kina förmår genomföra rättvisa rättegångar där de anklagade har fri tillgång till advokater och utländska observatörer får närvara. Dödsstraff efter tveksamma rättegångar är ovärdigt en modern nation och borde tillhöra det förgångna

– Jag hoppas den svenska regeringen, särskilt nu när Sverige är ordförande i EU, kan bidra med insatser till utsatta människor i området. Jag känner verkligen med det uiguriska folket och hoppas på en ljusning i denna situation, avslutar Annelie Enochson.


För mer information:
Annelie Enochson
Riksdagsledamot för kristdemokraterna
Telefon: 08-786 64 42
Rebecca Söderström
Politisk sekreterare
Telefon: 08-786 53 57