Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

onsdag 22 juni 2011

Intensivt första riksdagsår denna mandatperiod.




Idag är det sommaravslutning i riksdagen, varken med psalmsång eller med fest utan istället tal från första talmannen Per Westberg. Först kommer det dock att debbateras och voteras om bland annat läktarvåldet och socialförsäkringar i vår plenisal. Kanske kommer ett utskottsinitiativ att trummas igenom från oppositionen och då kommer vi att få extrainkalla riksdagen någon gång i juli.



Sommarlov har vi dock inte än. För oss kristdemokrater är det först riksting i Umeå som infaller veckan efter midsommar och sedan följer Almedalesveckan på Gotland.
Det är nog så att vi alla känner oss trötta efter valrörelsen förra hösten och en del av oss hade valrörelse även i maj. Året har inneburit speciella omständigheter med att vara med i en minoritetsregering. Vi har inte hittat formerna där än, utan måste nog komma till insikt att i fler frågor förhandla med oppositionens olika partier i olika frågor.



Än så länge är det bara en uppgörelse med miljöpartiet på integrationens område som ligger.



Sedan har det varit oroligt runt om i världen, den arabiska våren i Nordafrika och mellanöstern började som ett rop på demokrati men i länder som Syrien har det uraratat i mördande av sin egen befolkning från statsmakten.



Finanskrisen i Grekland vet vi inte heller hur den kommer att sluta. Idag fick vi veta att regeringen sitter kvar i Grekland och det innebär i sin tur att de kan genomföra de nödvändiga reformerna som behövs för att inte hela landet skall gå i konkurs. Jag är glad att vi inte är med i euronsamarbetet. Dels för att jag inte tror på en gemensam penningpolitik och dels för att vi ser hur illa det kan bli när ett land inte följer de villkor som finns med gemensam valuta.



Inom mitt ansvarområde i riksdagen Trafikutskottet så har det varit ett förhållandevis lugnt år, där de reformer vi genomförde förra mandatperioden har fått sätta sig och börja fungera.