Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

lördag 10 oktober 2009

Global Forum, Tidningen Faktum, besök på Annedalshus,Bön för Europa - allt på en vecka


Bilden är från ett valmöte i Kenya - demokratin ger oss alla rätt att framföra våra åsikter

Denna vecka har varit plenifri vilket innebär att man inte behöver vara i Stockholm utan kan arbeta i sin valkrets. Dessa veckor blir ofta väldigt intensiva eftersom man då skall hinna med alla väljarkontakter, studiebesök mm som man inte hinner med på vanliga "Stockholmsveckor".

Måndagen började med Global Forum i Svenska Mässan. Panelen som inledde Forumet medverkade bland andra handelsministern Eva Björling och SKF chefen Tom Johnston och de var alla rörande överens om frihandelns fördelar och det kan ju alla hålla med om...dock nämdes inget om demokratins betydelse för just frihandeln i världen.Utan demokrati, rätten att utrycka dina åsikter / att annonsera, rätten att köpa eller inte köpa så blir det ingen fri handel. Visst kan det förekomma handel med diktaurer men hur fri är då denna handel...min erfarenhet är att i totalitära stater som exempelvis Vitryssland så är handeln begränsad...det finns varor men inte alla varor...tillgång till varan fri internet finns inte som ett exempel...

Besök på tidningsredaktionen Faktum gjorde jag oxå i veckan tillsammans med kollegan i riksdagen Rostita Runegrund och regionpolitikern Marianne Nilsson. Tidningen Faktum säljs av de hemlösa i Göteborg där hälften av intäkterna går till dem själva. Faktum har funnits sedan 2001 och har nu en upplaga på ca 25.00 exemplar per månnad. Det finns ca 200 registrerade säljare.Intressant besök där hjälp till självhjälp visat sig fungera mycket bra. Kristdemokraterna i Göteborg var faktisk med redan 2001 som den allra första annonsören i tidningen!

Bön för Europa är nu i helgen i ST Clara i Stockholm. Där samlas ett antal förebedjare från olika europeiska länder som lägger sin tid och kraft att besöka det land som just nu är ordförandeland för EU och be för landet, dess regering, riksdag och att goda värderingar skall genomsyra landets lagar. Vi var fyra ledamöter från Riksdagens Kristna Grupp som visade runt i riksdagen igår eftermiddag och passade då på att be för alla ledamöter och de beslut som fattas i detta hus. De medverkande i denna minikonferens kommer från olika trosinriktningar inom den kristna kyrkan och igårkväll var vi alla i den katolska kyrkan ST Eugenia - detta är sann ekumenik!