Annelie Enochson Riksdagen

Annelie Enochson Riksdagen

onsdag 12 oktober 2005

Rebiya Kadeer


Det finns en mycket lämplig kandidat till nästa års Nobelpris och det är Rebiya Kadeer!
Kadeer är nyss frigiven från kinesiskt fängelse, där hon suttit i isoleringscell i över 6 år, och nu befinner hon sig på besök i Sverige, inbjuden av Enochson. På presskonferensen berättade hon sin livshistoria och om uigurernas kamp för ökad autonomi i XinJiang-provinsen i västra Kina. Hon talade även om tiden i fängelset, dömd för "brottet" att ha förespråkat mänskliga fri- och rättigheter och ökat självstyre i XinJiang.

Sättet som kommunistregimen behandlar uigurerna är oacceptabelt och det är dags för omvärlden att sluta tiga om situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Kina, säger Annelie Enochson. Kadeer är bara ett exempel på hur Peking behandlar ledande MR-förespråkare på ett omänskligt, brutalt sätt. Sverige måste verka inom det internationella samfundet för en striktare politik mot Kina och verka för att religiösa minoriteters rättigheter respekteras.

Att terroriststämpla en fredlig MR-kämpe är ovärdigt ett civiliserat samhälle och Kina måste få stå till svars för sina agerande inför det internationella samfundet.